Национален преглед на фолклорните ансамбли се провежда в Русе
Национален преглед на фолклорните ансамбли се провежда в Русе / Дарик Русе, архив

Поредният етап от IV.Национален преглед на фолклорните ансамбли ще се състои в Русе днес от 12:00 часа, в Голямата зала на Доходно здание. Събитието се организира от Фолклорен танцов театър „Найден Киров” и Богдан Донев и ще премине под егидата на кмета на Община Русе Пламен Стоилов.

Националният преглед на фолклорните ансамбли дава възможност на Националната секция на CIOFF® България /Международния Съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства - официален партньор на ЮНЕСКО/ да актуализира състоянието и художественото ниво на българските колективи и ансамбли, с цел престижно международно представяне. Прави се оценка на израстването на съставите в художествено и творческо отношение, преглед на новия репертоар на ансамблите, обогатяване на концертната дейност и представяне на художествените им постижения. По време на националния преглед се избират Представителни ансамбли на Националната секция на CIOFF® България, в различните категории, които да представят България на Международни фолклорни фестивали в чужбина.

Участие в Четвъртия Национален преглед на фолклорните ансамбли, който ще се проведе в Русе, ще вземат Фолклорен танцов театър „Найден Киров” и Детски ансамбъл при ФТТ „Найден Киров”, Детско – юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“, Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ и Фолклорен танцов ансамбъл „Здравец” при Общински детски център за култура и изкуство - Русе, Танцов състав „Хармония“ при Русенски университет „Ангел Кънчев“, Фолклорна танцова формация „ПРИСТА“ към СОУ „Васил Левски“, Танцов ансамбъл „Дунавска младост“ - Свищов, Група за автентичен фолклор „Джамал” от с. Кошов, фолклорни формации от  село Николово, село Нова черна и Сухиндол.

След края на първия етап на Националния преглед на Националната секция на CIOFF® България, който се провежда в периода 13.04. - 16.11.2013г. ще бъдат утвърдени ансамбли с право на участие в  Международни фолклорни фестивали. Всички участници в първия етап ще получат грамота за участие в Четвъртия национален преглед на фолклорните ансамбли 2013 – 2014.

По време на втория етап, който ще се проведе през 2014г., ще бъдат определени носителите на званието Представителен фолклорен ансамбъл на CIOFF® България, които ще имат правото да участват в Международни фолклорни фестивали в света, организирани от CIOFF®.

Сред основните цели на Националната секция на CIOFF® България са да съхранява духовното и културно наследство чрез музика, песен и танц, както и да подкрепя дейностите на своите членове, работещи в сферата на фолклора, танцовата самодейност и нематериалното културно наследство.