Мирослав Славчев стана председател на асоциация по гмуркане
Мирослав Славчев стана председател на асоциация по гмуркане / dariknews.bg

Русенецът Мирослав Славчев бе избран за председател на българската асоциация по техническо гмуркане. Организацията ще работи за популяризиране на подводния туризъм у нас. Членовете на асоциацията приеха устав, както и програма за работа през 2011 г. Световният шампион по дълбочинно спускане под вода Паскал Бернабе е почетен член на организацията.

Целите на асоциацията са свързани с популяризиране и развитие на „техническото гмуркане” като съвкупност от специфично водолазно оборудване, техники и практики под и над  вода. Идеята на членовете й е и да се занимават с подготовка, обучение и повишаване на водолазната си квалификация, а също да правят това и за хора извън организацията. Популяризирането на подводния туризъм в страната е друга цел на асоциация “Техникъл дайвинг България”. Водолазите ще установяват местата, представляващи подводна туристическа атракция, ще организират мероприятия във връзка с достъпа до тях, както и с опазването им.

Задача на асоциацията е да популяризира и опазва подводното богатство на  България – флора, фауна и места за подводен туризъм. Освен това техническите гмуркачи ще работят за откриването и съхранението на подводни археологически и исторически обекти, ще издирват потънали плавателни съдове и обекти и ще съдействат на държавните институции за тяхното опазване. Акценти в тазгодишните инициативи на асоциацията ще бъдат заниманията с подводна археология, както и дълбочинните курсове, които предстои да проведе за втори път в Созопол французинът Паскал Бернабе, постигнал единствен в света спускане на 330 метра под вода.

През тази година Асоциация “Техникъл дайвинг България” ще монтира различни съоръжения и ще се сформира полигон за обучение на водолази върху открития през 2010 г. по време на първите курсове на Бернабе у нас потънал кораб, съобщи още Мирослав Славчев.