/ netinfo
На 16 юни, Лайънс клуб Русе „Сексагинта Приста“ ще отбележи 20 години от създаването си. За времето на своето съществуване, членовете на Клуба се стремят да изпълнят със съдържание мисията, която ги събира, а именно със своята дейност да са полезни на Русе и русенци.

Благотворителните балове, които организират, са дали възможност да закупят апарат за ранна диагностика за ретинопатия при недоносени деца, два апарата за скрининг за вродена глухота при новородени. Те са предоставени в отделение по „Неонатология“ с цел ранна диагностика и превенция.

Освен това, през годините събират средства за църквата „Всях светих“, подпомагат строителните дейности на Басарбовския манастир, изграждат детска площадка в Комплекса за социални услуги, правят дарение за ДГ „Зора“, подкрепят талантливи русенски деца и уверяват, че тази дейност ще продължи в бъдеще.

За отбелязване на 20-годишнината в Русе ще пристигнат представители на Лайънс клубове от Германия, Македония, Румъния, от много български градове, както и ръководството на Дистрикт 130. За своята кръгла годишнина Лайънс клуб „Сексагинта Приста“-Русе ще помогне за облагородяване на градската среда в района на църквата „Всех Святих“ и адаптирането й за хора със специфични проблеми.

Вече са проведени срещи с Русенския митрополит Наум, с директора на Исторически музей проф. Николай Ненов, с главния архитект на Община Русе г-жа Живка Бучуковска и кметът Пламен Стоилов. Предстои да се изработи и постави Информационна табела за историята на църквата, както и обновяване на светофарната уредба в близост до храма. Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ - Русе ще закупи и предостави звукова система /зумер/, осигуряващ безопасното преминаване на хора със специфични проблеми.