Кметът Стоилов подписа проект за над 400 000 лв.
Кметът Стоилов подписа проект за над 400 000 лв. / снимка: Община Русе

Кметът Пламен Стоилов подписа с Ръководителя на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова договор за безвъзмездна финансова помощ по проект „Реки на времето”. Официалната церемония по сключването на контракта и връчването на чека се състоя в град Добрич в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова,

Стойността на договора е 427 532 лв., 95 % от които - 406 155,40 лв. са безвъзмездна финансова помощ в рамките на схема „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите” по Оперативна програма „Регионално развитие” и собствен принос в размер на 21 376,60 лв. Схемата се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и се основава на принципите на партньорство и регионален подход.

Проектът „Реки на времето” ще се изпълнява от Община Русе в партньорство с общините Иваново и Борово. Основната цел е да се подкрепи и увеличи интереса към конкурентоспособни туристически атракции на територията на трите общини. Това, на свой ред, ще допринесат за диверсификация на туристическия продукт, намаляване на териториалната концентрация и по-равномерно разпределение на ползите от туризма. Периодът за изпълнение е 2 години. Част от дейностите, които предстои да бъдат извършени, включват изработване и разпространение на информационни, маркетингови и рекламни материали; реклама в медиите; предоставяне на консултации; участия в събития; изследване на ефективността на маркетинговите дейности; дейности по разпространение на информация, публичност и визуализация и др.

Усилията на Община Русе са насочени към създаване на интегриран туристически продукт, съчетаващ богатото културно наследство на града и изключителните природни дадености на региона. С излизането на пазара, като цялостен район с общи продукти, всяка от общините повишава конкурентоспособността на своя туристически потенциал чрез по-голяма видимост и разпознаваемост, както и с възможност за взаимно допълване в туристическото предлагане. Освен общото предлагане, всяка община има определен специфичен ресурс, който би могъл да допълни и разнообрази регионалния продукт –Русе (културен туризъм, фестивали и събития), Иваново (културен и еко туризъм), Борово (еко туризъм, селски туризъм). Чрез обединението всяка община ползва определен туристически поток, генериран от другите общини, и едновременно с това предлага на своите гости по-пълноценно преживяване, като включва в продукта си услуги,атракции и ресурси от другите общини.

Постигнатите положителни резултати от реализацията на проект „Реки на времето” ще могат да бъдат прилагани както в други слаборазвити в туристическо отношение райони, където съществува потенциал за развитие на специализиран вид туризъм, така и при експлоатацията на други подобни обекти. Това ще допринесе за оформянето на своеобразен модел, който следва да бъде мултиплициран и в други територии, като допринесе в значителна степен за развитието на туристическия сектор.