Кандидат-депутати от „Коалиция за България“ в Русе обсъдиха спешните мерки за здравеопазването
Кандидат-депутати от „Коалиция за България“ в Русе обсъдиха спешните мерки за здравеопазването / netinfo

„Коалиция за България“ ще работи за това системата на здравеопазването да се организира така,че да отговори на високите изисквания за здравето на хората и с адекватна оценка на труда на ангажираните специалисти.“ Това заяви пред фармацевти и лекари в Русе водачът на листата с № 5 в бюлетината Янаки Стоилов.

Кандидат-депутатите от „Коалиция за България“ в 19 многомантатен избирателен район Янаки Стоилов, Екатерина Заякова, Иван Иванов и Радослав Благоев обсъдиха с  представители на сектора спешните мерки, които трябва да бъдат предприети. „Нашата позиция е, че държавата трябва да има активна роля в управлението и финансирането на здравеопазването“, каза Янаки Стоилов. Голяма част от значимите заболявания да преминат на издръжка на държавата, а не на касата, профилактика на този род заболявания, стимулиране развитието на груповите практики, подпомагане на лечебните заведения в по-малките общини са част от мерките в платформата на „Коалиция за България“ за здравеопазването.

Русенска област е с един от най-лошите в страната показатели за брой пациенти на един общопрактикуващ лекар – над 2 хиляди души, съобщи още водачът на листата. Той допълни, че „Коалиция за България“ няма да използва парите за здравеопазване за покриване на други разходи.

Темите за втора здравна каса, въвеждането на фиксирани цени на лекарствата, ред в системата, както и намирането на баланс между етичното и комерсиалното бяха поставени от русенски лекари и фармацевти. Бившият депутат Руденко Йорданов сподели опита си от съвместната работа в здравната парламентарна комисия с Янаки Стоилов и даде своите препоръки за следващото Народно събрание.

„Необходимо е по-равномерно разпределение на аптечната мрежа, тъй като има вече общини без нито една аптека“, каза Янаки Стоилов. Той допълни, че трябва да се обсъдят промени в лекарствената политика, защото в момента ситуацията е близка до монопол. Кандидатите на „Коалиция за България“ се съгласиха с русенските специалисти, че при обсъждането на конкретните стъпки в здравеопазването трябва да се търси мнението на фармацевти и медици от практиката.