Изнасят чудотворната икона на Света Богородица в храма Света Троица
Изнасят чудотворната икона на Света Богородица в храма Света Троица / netinfo
Чудотворната икона на Свeта Богородица ще бъде изнесена за поклонение на вярващите в храма Света Троица. Поводът е честването на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица или както още го наричат хората Голяма Богородица.

Иконата ще бъде изложена само по време на празничната света литургия, която започва в 8.45 и свършва около 10.30 часа. В катедралния храм литургията ще отслужи отец Минко. Русенският митрополит Неофит ще отслужи литургия в Троянския манастир.

Празникът Успение на Пресвета Богородица ще бъде почетен и във всички останали църкви в града.

В народния календар на този ден се почита Света Богородица, като покровителка на майчинството и на жените. Богородица се приема и като защитница на семейното огнище. На близки и роднини се раздават предварително осветени в църква, първите плодове за сезона - грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за "Бог да прости умрелите". В църквите, където Богородица е патрон, се правят храмови празници и се колят курбани. На обредната трапеза днес се слагат жито, царевица, варена тиква, прясна пита, пиле каша, грозде, диня.

В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка.

Имен ден днес празнуват жените, които носят името Мария.