Изложба на Русенската художествена галерия гостува в София
Изложба на Русенската художествена галерия гостува в София / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

Предстои нова изложба от цикъла „Шедьоврите на българските галерии”, организирана от галерия „Индустриална 11”, съвместно със Съюза на българските художници и Русенска художествена галерия. Изложбата от фонда на РХГ се нарича „Русенски сюжети – един век” и се открива в галерия „Индустриална 11”- София на 22 март. Идеята стартира с представянето на Галерията в Народното събрание през 2009 г. Същата експозиция гостува в „Арт център RG” в Русе.

Засиленият интерес към тази мобилна изложба стимулира участието на галерията в конкурсната сесия за подкрепа на проекти по програма „Мобилност на музейни колекции” през 2011 г., обявена от Министерството на културата. Спечеленото финансиране позволи реставрация на творбите, включени в колекцията колекция, частична подмяна на рамките, както и изработката на специални каси за транспортиране на експонатите.

Творбите на русенските художници показват елементи от пъстрата история и битие на  Русе, разкривайки русенци в техния делник, изменящият се с годините градски облик и вечната, непроменена река Дунав. Подбрани са 26 творби, различен поглед към града и живота в него, закодирани в творчеството на русенските художници. Представените живописни платна са разделени в няколко теми, които изграждат цялостния образ на Русе през този един век.