Ивановските скални църкви може най-сетне да влязат в 100-те национални обекта
Ивановските скални църкви може най-сетне да влязат в 100-те национални обекта / Dariknews.bg
Ивановските скални църкви може най-сетне да влязат в 100-те национални обекта
51516
Ивановските скални църкви може най-сетне да влязат в 100-те национални обекта
  • Ивановските скални църкви може най-сетне да влязат в 100-те национални обекта

 

490 хиляди българи имат книжки „100 национални туристически обекта”, а за миналата година са раздадени 12 700 значки. Това съобщи в Русе изпълнителният секретар на Българския туристически съюз Венцислав Удев. Той присъства на заседание на областната комисия по култура и туризъм и разясни механизмите, по които даден обект бива включван в списъка на обектите. Интересът на общините е голям и има подадени много нови предложения, уточни той. Сред тях е и това на Община Иваново за включването на Ивановските скални църкви в този списък на национално значими места за посещение.

Движението „100 национални туристически обекта съществува от 1966 година и е в силата си през социализма. После замира, но бива възстановено през 2003-та година по инициатива на тогавашния министър на спорта и туризма Васил Иванов- Лучано. От тогава в книжката за Русе присъстват два обекта-Къща музей „Захари Стоянов” и Пантеона на възрожденците. Оказва се обаче, че те са включени по данни от 1966 година, а не по предложение на Община Русе. Венцислав Удев обясни, че са изпращани писма до всички общини да дадат свои предложения, но след като от Русе е нямало реакция, са останали тези два. Абсурден момент, при положение, че в района имаме обект на ЮНЕСКО.

Дирекцията на Природен парк „Русенски Лом” предлага да бъдат включени територията на парка като цяло, вековния бряст в Нисово и пещерата Орлова чука. Оказа се, че Русенска митрополия може пък да подаде като обект Басарбовския манастир, стига следващата година да разбере навреме за инициативата и сроковете. Изпълнителният секретар на Българския туристически съюз Венцислав Удев обясни, че понякога включването на даден обект става като подобект, например с номер 77 а в книжката, а понякога и за сметка на отпадането на друг обект.

Сред тези, които се очаква да отпаднат е връх Ботев, който не е достъпен за масовия турист. Може би ще отпадне и костницата на ботевите четници в с. Скравена /ботевградско/, тъй като обслужването не е организирано добре. Художествената галерия в Добрич пък не работи през почивните дни, което също е в неин минус.

Паралелно с движението „100 национални туристически обекта” върви и друга кампания на туристическия съюз-„100 природни феномена на България”, като предложенията от общините все още се събират, каза Венцислав Удев. На заседанието стана ясно, че от Община Ценово са подали три предложения към тази инициатива, другите общини все още имат време.