/ netinfo

При голям интерес премина шестият национален и трети международен младежки фолклорен танцов фестивал „Северина“. Организатор е Oбщински младежки дом Русе с домакини - танцово студио „Зора“ към ОМД.

Специално за фестивала пристигнаха фолклорни групи от София (район Нови Искър, район Сеславци), гр. Несебър, гр. Силистра, гр. Мартен, с. Веселина, с. Тетово, НЧ „Захари Стоянов“ - Русе. Гостите от чужбина бяха от Румъния, гр. Питещи и от Молдова, гр. Тараклия, които дойдоха за трети пореден път, като освен любовта към фолклорните танци, с България ги свързва и родствена връзка.

Общо единадесет състава се включиха в тазгодишното издание. Официалната вечер бе открита от тлантливите гайдари на силистренската школа „Великов“, а изпълненията продължиха с представяне на широк диапазон от фолклорни области, сложни и красиви стъпки и пъстрота от фолклорни костюми.

Фестивал на бойните изкуства в Русе

С над стогодишни автентични носии се представи група „Незабравка“ от Несебър. Всеки от съставите демонстрира няколко танца и получи грамота за участие и плакет от директора на ОМД г-жа Красимира Николаева.

И двете фестивални вечери завършиха с голямо общо хоро, в което се включиха всички състави, както и много от присъстващите зрители. На следващия трети последен ден всички гости на фестивала имаха богата културна програма с разглеждане на забележителности в Русе и околностите, а специален подарък за тях бе разходка с корабче по Дунав.

Фестивалът се утвърди като традиционен с общите усилия и подкрепа на Община Русе, програма „Култура“; Сдружение „Вдъхновение“; ОП Русе Арт; Сдружение „Ротари Клуб“ и Фондация „Русе-град на свободния дух“.