Дървени трупчета са подпирали клапите на гръмналия автоклав в село Божичен
Дървени трупчета са подпирали клапите на гръмналия автоклав в село Божичен / netinfo
Утре русенският Окръжен съд ще се произнесе по делото за експлозията в цеха за боза в село Божичен. Обвиняеми за причиняване на смърт по непредпазливост са собственикът Димитър Данчев и работниците Данаил Георгиев и опаковчикът Метин Рамадан.

“Жив умрял съм. Трябваше да има човек от Русе, който да държи хората изкъсо”, каза управителят Димитър Данчев, който е с най-много нарушения на нормативните актове. “Болен съм, вече не се занимавам с бизнес”, допълни още 63-годишният мъж. Единият от обвиняемите работници е бил пиян на работа, сочат доказателства събрани по време на следствието. Експлозията, която уби трима души и рани още толкова стана в края на месец февруари по време на почистване на автоклава за варене на боза в цеха в село Божичен.

Основното нарушение е, че този тип апаратура не трябва да се подклажда с дърва. “Този автоклав по никакъв начин не е трябвало да работи”, заяви по време на делото окръжният прокурор Огнян Басарболиев. Дървени трупчета са подпирали предпазните клапи на машината, което е в противоречие с всякакви изисквания.

Тримата обвиняеми заявиха пред съда, че съжаляват и помолиха да не влизат в затвора. Ако бъдат признати за виновни ги заплашва лишаване от свобода от 3 до5 години.