Девет конвоя са блокирани в заледения Дунав срещу Силистра
Девет конвоя са блокирани в заледения Дунав срещу Силистра / Дарик радио - Силистра
Девет конвоя са блокирани в заледения Дунав срещу Силистра
50532
Девет конвоя са блокирани в заледения Дунав срещу Силистра
  • Девет конвоя са блокирани в заледения Дунав срещу Силистра

Девет конвоя са блокирани в заледения Дунав срещу Силистра. Засега няма опасност за екипажите и за съдовете, съобщиха от представителство на морската администрация в Силистра.

Зареждането с храна и вода става от румънския бряг, където нивото на реката е по-ниско и ледът е по-дебел. Възможни са опасности при тръгване на ледохода и образуване на запор, както е било през 1985 година по тези места.

На българския бряг при Силистра рибарските лодки са изтеглени. На пристанището са закотвени два туристически кораба на местни фирми.

Въведено е постоянно наблюдение на нивото на река Дунав, дигите и вътрешните водоеми със заповед на областния управител Николай Димов. А кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов разпореди проверка на целостта на дигата между селата Айдемир и Ветрен, за където има сведения, че е частично разрушена от преминаващи камиони с дървесина.

Специалистите отчитат трайна тенденция на повишаване нивото на Дунава при Силистра и Тутракан - засега дневно с 10 до 15 см. Мъглата и ниските температури създават условия за постепенно топене на замръзналата край двата града река. Водният стоеж е от 384 см, до критичното ниво има още 4 метра.