Деца се извеждат от семействата им, за да се вкарат в регистър за осиновяване, подозират НПО-та
Деца се извеждат от семействата им, за да се вкарат в регистър за осиновяване, подозират НПО-та / Дарик Русе, Искра Георгиева

За сериозни нарушения на правата на децата в България сигнализираха от Конфедерацията за защита правата на детето. Председателят на сдружението Йордан Тодоров разказа за случай, при който дете е изведено от семейството и настанено в кризисен център, където е малтретирано.

Други примери сочат, че деца се вземат от биологичните им родители заради лоши битови условия, като се дават средства или за настаняването им в центрове, или за приемни семейства, вместо да се помогне на истинското семейство на детето да се справи. Конкретен пример е извеждането на 4 деца от Плачковци. Според представителите на конфедерацията, държавата подкрепя институциите, а не биологичните семейства. Толерира се повече приемната грижа, която е приоритет, коментира Вера Иванова.

Според адвокат Анели Чобанова, която е председател на УС на СНЦ "Конфедерация за защита от дискриминация", може дори да се говори за схема, по която от семействата се извеждат предимно деца от български и турски произход. Ако родителите пропуснат /най-често поради незнание или разсеяност/ да подадат молба за реинтеграция в 6-месечен срок от извеждането на детето, то се вписва в регистъра за осиновяване. А има немалко случаи на ромски деца, изоставени от семействата си, за които не се вземат подобни мерки, коментира още Чобанова.

Представителите на двете сдружения сигнализираха за още идн факт, който според тях е тревожен-в момента социалните доклади, изготвяни от социалните служби не подлежат на контрол и не могат да бъдат обжалвани, но се използват в съда, без да са юридически документ. Този факт вече е атакуван във ВАС, заяви Чобанова.