Датчани ще оборудват сензорен кабинет в Зора
Датчани ще оборудват сензорен кабинет в Зора / Община Русе

Двама представители на датската асоциация „Приятели на детска градина „Зора" се срещнаха с директора на дирекция „Култура и образование" в Общината Енчо Енчев. Кони Хюдау, финансист на асоциацията, и Крисчън Йенсен-неин зам.-председател, са в Русе по покана на ръководството на специализираното детско заведение. Заедно с тях е и русенката Галина Цанкова, която от 11 години живее в Свенборг, Дания.

Гостите споделиха с Енчо Енчев, че имат желание да оборудват сензорна стая в детското заведение. В тази стая децата с увреждания ще бъдат провокирани да развиват  усещанията и сензитивността си чрез музика, светлини и аромати.  Молбата им е Община Русе да ремонтира помещението, определено за сензорен кабинет, след което датчаните ще го оборудват с най-съвременна апаратура.

„Детска градина „Зора" е популярна в Дания като добър пример за отношение към хората с увреждания и ние се стараем да я подпомагаме с каквото можем. Убедени сме, че при по-съвременна методика на работа тези деца могат да постигнат много", сподели  Крисчън Йенсен. Той обясни, че това, което изпращат като послание към своите сънародници е, че България и конкретно Русе се грижи добре за децата с увреждания. Членове на организацията всяка година посещават русенската детска градина и системно набират средства за децата с увреждания.