Датчани искат терен за вятърни турбини
Датчани искат терен за вятърни турбини / netinfo
Датската компания Vestas Windsystems A/S, лидер в производството на вятърни турбини, заяви своите инвестиционни намерения, чрез писмо до кмета Божидар Йотов. Компанията се интересува от възможностите и условията, които общината може да предложи по повод инвестиция на зелено.

Датската фирма, която има над 15 000 служители в целия свят, вече е инсталирала вятърни турбини в повече от 60 държави. В момента изследва и проучва възможностите за инвестиции в България за строителство на производствени мощности. За целта компанията търси подходящ парцел с размери 100 – 150 хектара, разположен на брега на река Дунав, възможност за закупуване или вземане на под наем на терена, и регион с добре подготвени служители. Датчаните ще наемат 200 – 300 опитни оксиженисти, ковачи, бояджии и електротехници.

Зам.-кметът Александър Неделчев заяви, че вече е отправил покана за среща към търговския секретар на датската компания в България Красимир Димитров. Предстои да бъдат договорени конкретните искания на фирмата и възможностите, които Община Русе може да предложи за реализацията на тези инвестиционни намерения.