Четирима българи изкачиха петхилядника вр. Елбрус
Четирима българи изкачиха петхилядника вр. Елбрус / снимка:Радослав Георгиев
Четирима българи изкачиха петхилядника вр. Елбрус
56518
Четирима българи изкачиха петхилядника вр. Елбрус
  • Четирима българи изкачиха петхилядника вр. Елбрус

Четирима българи покориха вр. Елбрус в Кавказ, висок 5642 м, съобщи един от участниците Радослав Георгиев. Той е от София, но не веднъж и два пъти е пътувал заедно с русенския клуб за пътешествия „Бяла Звезда”. А ето и какво разказва той: Група от четирима мъже и една жена заминава на 27 август за Истанбул, а от там Краснодар. След това пътуват до гр. Минерални води, от там ги взема един от собствениците на базовия лагер и ги настанява в гр. Пятигорск. На другия ден българите стигат до базовия лагер с високопроходим транспорт, по черни пътища навлизат на 100-тина км. в Кавказ.

Лагера е на височина от 2500 м., а още на другия ден е първото аклиматизационно излизане до 3500 м. При повторното им отиване остават там за три вечери, като на втория ден имат аклиматизационно излизане до 4650 м., то е с котки, по ледник. При него единият от участниците се отказва на около 4000 м., тъй като не се чувства добре. При височина от около 4600 м. друг от групата има проблеми и се прибира в лагера. На следващия ден се качват на заслон с височина от 3650 м. След кратък сън стават в 1 ч. през нощта за подготовка.

В 2.30 започват атаката. На височина от 4900 м. при участниците започват да мръзнат различни части от крайниците, на 5000 някои усещат недостиг на кислород. Нa 5300 м. настъпват и височинни проблеми за повечето-преумора в краката, гадене в стомаха, виене на свят, повръщане, при някои има проблем и със вестибуларния апарат. За 8 часа и половина достигат върха, при нормално време от 9 часа. По-голямата част на изкачването е с наклон на терена от около 55'., а върхът е лед и фирнован сняг. На Елбрус стигат при ясно време, но с бурен вятър и температура от около -15 градуса. След това слизат живи и здрави na 3500 м. и там нощуват.

На другия ден стигат до базов лагер, където се срещат с другия член на експедицията. Следва принудителна нощувка, след като им отказват предварително уговорен транспорт за Пятигорск. На сутринта след разправия пътуват директно към автогарата в град Минерални води. На 7 август всички са в България живи и здрави. Водач на групата е бил Вячеслав Скрипко от Москва, в групата освен Радослав Георгиев влизат още Цветана Петкова от София, Георги Тенов от Ямбол, Александър Александров от София и Митко Митев от Трявна.