Четири семейства кандидатстват за приемна грижа в Русенско
Четири семейства кандидатстват за приемна грижа в Русенско / Дарик Русе

Три кандидат-професионални семейства от община Русе и едно от Две могили са подали заявления за приемна грижа през последните шест месеца, съобщи в русенското "Дарик кафе" Любомира Любенова - психолог в Комплекса за социални услуги и семейства. От началото на годината се проведе кампания на сдружение „Еквилибриум” и Клуб „Отворено общество” в областта, за разясняване на услугата Приемна грижа.

Специалистите са посетили 32 населени места в 7 общини, на срещите са присъствали над 460 човека. Трите семейства от Община Русе са в процес на одобрение, предстои им и 4-месечно обучение. До този момент в русенска област семействата, които са одобрени за приемни са общо 7 - четири професионални и три доброволни. Всеки, който се интересува от темата може да се обърне за подробности към комплекса за социални услуги.

Към края на 2009 г. в България има 431 одобрени приемни семейства и 381 деца настанени в приемни семейства. В същото време има 32 дома за бебета, в които до края на 2009-а са настанени 2563 деца. 31 000 000 лева е издръжката на децата, настанени в бебешки домове, следователно става ясно, че издръжката на едно дете на месец се равнява на малко повече от 1000 лева. Само за сравнение - парите, които получава родител на дете с увреждане са около 300 лева, майчинство - 220 лева, издръжката на дете в приемно семейство, отпускана от държавата е около 230 лева, заплатата на професионален приемен родител е в порядъка от 420 лева. Цифрите сочат, че за да растат децата на България извън институциите са нужни най-малко 700 приемни семейства.