Българи посетиха сънародници в Румъния
Българи посетиха сънародници в Румъния / снимка:Ивайло Ангелов

Представители на фондация „Бъдеще 2008“ посетиха няколко села в Румъния, където живеят хора с български произход, разказа председателят му Ивайло Ангелов. Освен това посетиха и седалището на Българския демократичен съюз в Букурещ, където подариха книги на дружеството, в лицето на председателя му проф.Лука Велчов. Силистренци посетиха село Стоенещ в област Олт и село Валя Драгулуй и град Попещ -Леорден.

На всички тези места те се срещнаха с местните етнически българи и им подариха календари от България, както и книги ,български знаменца и илюстровани туристически карти на България плюс дискове с българска народна музика. За съжаление асимилационния процес при  немалка част от нашите сънародници е в напреднал етап, особено в село Стоенещ, където няма сформирано българско дружество, в останалите две населени места също няма български дружества, коментира Ангелов. Част от книгите, които са подарени са взети от Държавната агенция за българите в чужбина, благодарение на съдействието на новия председател на агенцията  Борис Вангелов.

С него Ивайло Ангелов се е срещнал скоро преди ходенето в Румъния, проведен е много конструктивен и плодотворен разговор. Ангелов, чиято организация има за цел да помага и приобщава българите в Румъния се надява, че от тук нататък агенцията ще функционира по един много добър начин. От срещата с почетния председател на Демократичния съюз на българите в Румъния-проф.Лука Велчов е станало ясно, че отскоро и там активността на действие на тази организация е по-голяма, което също звучи оптимистично. Накрaя представителите на „Бъдеще 2008“ са посетили някои от българските обекти в Букурещ като например мавзолея на братята Евлоги и Христо Геиеви, както и мястото където са погребани членовете на известната възрожденска фамилия Солакови известни още и като Солакоглу .