АБВ- Русе  с нова декларация за Дунарит
АБВ- Русе с нова декларация за Дунарит / DarikNews

Общинският съвет на АБВ в Русе излезе с декларация по повод случващото се с русенския завод "Дунарит".

Ето и пълния текст на изпратеното до медиите становище на местната партийна структура:

ДЕКЛАРАЦИЯ на Общински съвет  на ПП АБВ - Русе

Общинският съвет на ПП АБВ - Русе воден от интересите на работниците в завод „Дунарит“ и предвид обясненията на кмета на Община Русе във вестниците „Утро“ и „Бряг“ от 13.03.2015 г. декларираме следното:
1. Изразяваме остър протест от менторският тон на кмета на Община Русе и подмяната на акцента по въпроса към него за позицията му по казуса „ Дунарит“;
2. ПП АБВ е парламентарно представена сила и не цели „забелязване“ или пиар-акции. Политическата  коректност не означава мълчание, когато се касае за съдбата на 750 граждани на Общината и техните семейства.
3. Ние поискахме от кмета Стоилов да изрази своята позиция пред обществото по казуса „Дунарит“, вместо това той обвини ПП АБВ Русе в некомпетентност, изразяваща се в това, че ние не правим разграничение между местна и държавна власт. В този смисъл, ако кметът се определя за орган на местната власт, то това не е вярно. Очевидно е необходимо да припомним, че той е орган на изпълнителната власт, съгласно чл.38(1) от ЗМСМА. Орган на местната власт е само Общинският съвет. Държавната власт се разделя на изпълнителна, законодателна и съдебна, съгласно чл. 8 от Конституцията на Република България. Кметът е орган на изпълнителната власт и като такъв  е  ясна позицията му. В това му качество обаче трябва да има и гражданска позиция, която не забелязахме да е в подкрепа на работниците от Дунарит АД.
4. Изразяваме несъгласие с опитите на кметската администрация до облъчва гражданите, че Русе е най-добрия град за живеене. Общинският съвет на ПП АБВ Русе счита, че Русе е град на безработния, корупциония и мълчаливия дух. Тази колизия между обективното и  демагогията на кметската администрация налага незабавна оставка на кмета Стоилов. 
5. Общински съвет на ПП АБВ Русе призовава гражданите на община Русе да се включат в инициативата: „ Добро утро, кмете! Подадохте ли оставка?“

Председател на Общински съвет на ПП АБВ Русе Стелиян Стефанов

Председател на  Граждански съвет към Общински съвет на ПП АБВ Русе - Володя Кенарев, Любен Попов