91 предавания, репортажи и документални филми ще се състезават на фестивала „Българската Европа“
91 предавания, репортажи и документални филми ще се състезават на фестивала „Българската Европа“ / DarikNews

В откриването се включиха ръководителят на представителството на Европейската комисия в България, Огнян Златев, ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев, заместник-областният управител Явор Янчев, директорът на фестивала Димитър Липовански, председателят на журито, доц. Иво  Драганов.

„Щом медийните събития в Русе се случват вече 15 години, значи има полза от тях“, каза в началото на форума Димитър Липовански, директор на фестивала „Българската Европа“. „Всяка година електроните медии и големите национални телевизии участват активно в различните категории, откликват с актуални предавания и документални филми, което означава, че от фестивалът има смисъл“, каза Липовански.

Ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев, пожела домакинството на Канев Център да продължи, а в различните зали и пространства фестивалът да дообогати визията си и да привлече още по-голяма аудитория – участници и публика. Русенският университет за втора поредна година домакинства „Българската Европа“.

„За нас като Представителство на Европейската комисия, е важно съществуването и развитието на този фестивал“, каза ръководителят, Огнян Златев. „Важно е да има такива форуми, където професионалистите от медийния бранш могат да седнат заедно и да говорят на професионални теми, важно е и да се направи преглед на качествената българска журналистика и тя да бъде отличена“, коментира още Огнян Златев.

Явор Янчев, зам. областен управител също приветства форума и пожела на добър час на участниците. Според председателя на фестивалното жури, доц. Иво Драганов, на „Българската Европа“ имаме възможност да оценим какво става в по-важния, телевизионен виртуален свят, който налага нов дневен ред на обществото, формира нагласи и размества йерархията на авторитетите, формира езика, на който говорим. В ефир българските телевизии излъчват над 400 000 часа продукция, каза доц. Драганов. Той представи и журито – сценаристът Влади Киров, Димитър Липовански и новите членове – д-р Тодора Дончева и Николай Николов.

Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства“, представи  програмата на фестивала. В конкурсната програма тази година участват 91 предавания, репортажи и документални филми на 7 български телевизии. Награждаването е в петък, 20 ноември, от 19.00 – преди прожекцията на българския филм „Урок" – селектиран в челната тройка на европейските филмови награди LUX. Инициативата е съвместна с Информационното бюро на Европейския парламент, София филм фест и Европейския информационен център „Европа директно" в Русе.

Две дискусии фокусират вниманието на участниците в петък, 20 ноември. Известният български журналист Бойко Станкушев ще води дебата по темата за мигрантската криза в Европа и българските реакции. Людмил Фотев от БНР – проект Бинар, ще сподели своите горещи репортажи от Париж след терористичните атаки. Председателят на Форум Гражданско участие, Ива Таралежкова, ще модерира дискусията за местните избори и гражданското участие. Ще бъдат представени инициативите „Забраненият референдум" и „Индекс на гражданското участие в общините".

Филмовата програма на фестивала продължава традицията да среща публиката с качествено българско и европейско кино. Прожекциите ще съчетаят фестивалната програма с още една инициатива на сдружение „Европейски пространства" – киноклуб „Синята къща". На 26 и 30 ноември и на 3 декември филмовите срещи ще бъдат в Историческия музей.

На 4 декември отново в Канев център в програмата на фестивала ще се проведе среща-дискусия, чиито организатори са Представителството на ЕК в България и постоянното представителство на Световната банка. Темата е Приоритетни реформи за България и перспективи за растеж.

След откриването на фестивала, гостите разгледаха интерактивната експозиция, посветена на 70-годишнината на Русенския университет.