/ iStock
Брейкъри от страната пристигат в Разград за участие в националния брейк турнир „FUNK BUSTERS“. Надпреварата се организира за втора поредна година от разградския спортен брейк клуб „Шадоус“ и Българската брейк федерация, с подкрепата на общината, съобщи за БТА председателят на клуба и инструктор Иван Стоянов. 

Състезанието ще се проведе на 18 юни. То ще започне с квалификации в 12:00 часа. "Битките" ще са в залата на Общинския културен център и са отворени за зрители. Финалите са от 19:00 часа на площада, а при лошо време в Общинския културен център. В брейк турнира ще се включат танцьори на възраст от 6 до 35+ години, които ще се състезават разделени по пол и възраст. Заявки за участие са получени от близо 120 брейкъри от София, Перник, Монтана, Варна, Добрич, Русе, Пазарджик, Бургас. Всички те са картотекирани състезатели с клубно членство към Българската брейк федерация.

Момичетата и момчетата ще се надпреварват в дисциплините „един срещу един”, шоукейс и „Crew battles“. Победителите в различните дисциплини ще бъдат оценявани от тричленното жури - Златко Йончев, Валери Димитров, известен като Quit и Иван Желязков, познат с псевдонима Spago. Най-добрите ще получат купи и медали, осигурени от организаторите и община Разград. За всички участници ще има грамоти.

Идеята на турнирите е популяризиране на този модерен стил танци и подбиране на най-добрите състезатели, които да бъдат включени в националния отбор, каза Стоянов. 

Той добави, че разградският брейк клуб е основан през 2019 година. С улични танци се занимават 25 момичета и момчета, а 12 от брейкърите, показали добри заложби, са картотекирани като състезатели в различните възрастови групи. Най-изявеният състезател към момента е Ив Дескова, а при най-малките двете най-големи надежди на клуба са Миа Грънчарова и Горан Начев, допълни Иван Стоянов. 
БТА