Подсъдим от делото за мнимата буря осъди прокуратурата заради незаконно обвинение
Подсъдим от делото за мнимата буря осъди прокуратурата заради незаконно обвинение / netinfo

Подсъдим от делото за мнимата буря, уж нанесла щети на религиозни храмове в Разградско, ще получи обезщетение от 10 000 лева от прокуратурата заради незаконно обвинение.

Бейхан Касимов бе подсъдим заедно с още 7 служители в Областна администрация – Разград и изпълнители на ремонтите на църквии джамии през 2009 г. по дело за неправомерно разходване на държавни средства - 512 671 лева. Като контрольор той е участват в комисията, приела ремонтираните обекти. Процесът на първа инстанция в Окръжен съд-Търговище завърши с оправдателна присъда за Касимов и още трима от подсъдимите, останалите начело с бившия областен управител и настоящ лидер на БСП Наско Анастасов получиха условни присъди. На втора инстанция - Апелативен съд-Варна – частта от решението, касаеща Касимов влиза в сила.

Обезщетението, което той поиска от Прокуратурата на Република България заради несправедливото обвинение, бе в размер на 28 000 лева. Искът по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите, е за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в психическо натоварване и изпитани негативни преживявания.

Окръжен съд – Разград установи, че Касимов действително е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в изживян психически дискомфорт в продължение на четири години и девет месеца. Според магистратите обаче обезщетение в размер на 10 000 лева е достатъчно да овъзмезди Касимов за причинените му вреди, произтичащи от воденото срещу него наказателно производство.

Решението на Окръжен съд-Разград подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.