Делото за убийството в Завет тръгна, Филков не се признава за виновен
Делото за убийството в Завет тръгна, Филков не се признава за виновен / Радка Минчева, архив

От третия опит тръгна делото за убийството на 75-годишния Николай Димитров от Завет. Преди близо месец подсъдимият – Владислав Филков – поиска да смени адвоката си със служебен, на следващото насрочване беше ангажирал защитник, но в деня преди процес и той имаше нужда от време, за да се запознае с осемте тома по делото.

Днес 31-годишният Филков отново поиска от съда да не дава начало на процеса и да върне делото на прокуратурата. Подсъдимият се аргументира с това, че според него са нарушени правата му на защита: имал само 2 дни, за да се запознае с материалите по делото, бившата му съпруга, която е основен свидетел, била разпитана в отсъствието на неговия адвокат, а върху роднините му била оказван психически и физически тормоз. Оказа се, че дните за запознаване с материалите са били повече от 7, защитникът на досъдебното производство бил дал съгласие свидетелката да се разпитва пред съдия без негово присъствие и съдът отхвърли искането за връщане на делото.

За разлика от повечето дела, не бе прочетен само диспозитива на обвинителния акт, а целият. От него стана ясно, че Филков познавал отдавна семейство Димитрови, живеел на същата улица, понякога помагал в различни дейности на възрастните хора и знаел разположението на жилището им, както и че разполагат с определени средства. Във фаталната Коледа през 2014 г. след пиянски запой с брат си и още двама приятели, решил да се ограби двамата старци. Към полунощ влязъл в имота им и започнал да рови из стаите в къщата, търсейки пари, първо намерил само 20 лв., в това време Николай Димитров се събудил от шума, той бил сам, тъй като съпругата му за празниците била в София при дъщеря им – съдията в Софийски Градски съд Геновева Димитрова. Възрастният мъж попитал неканения си гост както прави в къщата му, а Филков го нападнал и започнал да го души с настояване да каже къде са скрити парите на семейството. Димитров изпаднал в безсъзнание, Филков го свестил и продължил да търси при из стаите, възрастният мъж опитал да защити имота си, като посегнал на удари нападателя с метална пръчка, но тя му била отнета, тъй като Филков бил по-силен от него. Грабителят продължил да души стареца, първо докато признал къде съпругата му е оставила парите от пенсиите им – 200 лева. После душенето продължило, докато възрастният мъж издъхнал. Филков нарамил трупа и първо го занесъл в дома си, където разказал на бившата си жена, с която всъщност продължавал да живее и след развода, че случайно убил дядо Кольо. Поискал от нея да му помогне да изхвърли трупа в близкия язовир, взел нейна блуза, в която увил два камъка, завързал ги с кабел за тялото и двамата със Снежана Асенова изхвърлили трупа във водоема. На следващия ден жената разказала за престъплението на брата на Филков и на неговата съпруга. През февруари Филков напуснал България, заминал за Германия, където преди това работел, по-късно през годината бе екстрадиран.

По време на досъдебното производство Филков отричаше той да е извършил грабежа, завършил с убийство, твърдеше, че това сторили бившата му жена и неин приятел с прякор Мемо. Днес пред съда отказа да дава обяснения, отлагайки ги за по-късен етап на процеса, категоричен бе, че не той е извършител на престъплението.

За днес бяха призовани 12 свидетели, от тях се явиха 8, процесът продължава с разпит на останалите очевидци, свидетелите са общо 42.

Съдът присъедини към процеса гражданския иск на вдовицата на Николай Димитров. Пена Димитрова иска от убиеца на съпруга си кръвнина от 200 000 лева. Дъщеря им се явява само като частен обвинител.