Вече официално имаме Съдебна палата
Вече официално имаме Съдебна палата / netinfo
Ефективна присъда от 3 години при първоначален общ режим на изтърпяване постанови Окръжен съд-Разград за 46-годишния Васил Генов от Исперих за причиняване по непредпазливост на смъртта на двама души и телесни повреди на други трима. Магистратите постановиха още Генов да не кара автомобил в продължение на 6 години.
Катастрофата стана на 18 август  2015 г., тогава по време на годишния си отпуск служителят от Държавна агенция „Технически операции“ в МВР-Разград Денчо Станев пътувал с личния си автомобил „Ситроен“ от Исперих към Разград заедно със съпругата си и приятелско семейство. На изхода на Исперих лек автомобил "Ланчия Либра", управляван от Васил Генов, навлязъл в насрещното платно и се ударил челно в "Ситроен"-а. При сблъсъка на място е починал Денчо Станев. Ахмед Чолаков от село Йонково, който се возел на задната седалка, е транспортиран в МБАЛ-Разград с тежка черепно-мозъчна травма, по-късно и той починал. Съпругите им и 70-годишната майка на водача на "Ланчията" са откарани в исперихската болница с по-леки наранявания. От автотехническата експертиза по делото стана ясно, че Генов е карал със скорост 106,5 км./ч., нарушил е още над 10 клаузи от Закона за движение по пътищата и Правилника за неговото прилагане. Загиналият полицай шофирал със 70,5 км./ч.
С присъдата си съдът прецени, че Генов е нарушил 5 от нарушенията на пътните закони, по останалите 5 постанови, че е невинен. Наказанието му е 3 години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване, както и лишаване от право на управление на МПС за 6 години, а също и плащане на разноските – 1140,89 лв. за досъдебното производство, 8116,58 лв. съдебни разноски, 3000 лева – за разноските на наследниците на Станев и още толкова за съдебните разноски на Чолаков.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Варна. Прокурорът в процеса Сезгин Османов бе категоричен, че ще протестира съдебното решение, той пледира наказанието да е 7-8 години затвор.