Железничарите отбелязват професионалния си празник
Железничарите отбелязват професионалния си празник / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Професионалният празник на българските железничари се отбелязва всяка година през първия неделен ден на август. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век. Датата е свързана с историческия факт, че в началото на м. август през 1888 г. железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници.

От днес БДЖ въвежда нова организация за превозване на колетите с цел подобряване обслужването на своите клиенти. До момента транспортирането на колетни пратки се осъществява с влаковете, които пътуват през деня. Чрез създадената нова организация пренасянето на колетите ще се извършва и през нощта в съставите на нощните влакове, които пътуват по основните направления в страната. Това са направленията между София и морските градове Варна и Бургас, между София и Добрич, София и Русе, както и между Русе и Стара Загора.

Освен в началните и крайните гари колетните пратки ще се товарят и разтоварват и в по-големите междинни гари, които се намират в Пловдив, Стара Загора, Карнобат, Горна Оряховица, Шумен и Мездра. В тези гари ще се извършва и прехвърлянето на пратките от едни на други влакове, в случаите когато до адреса за получаване на колета не пътуват директни пътнически композиции.