Застрояват Белинташ с невалидно разрешително, въпреки акт от РДНСК
Застрояват Белинташ с невалидно разрешително, въпреки акт от РДНСК / Impact Press Group

Къща за гости се строи в местността „Кабата", въпреки разпореждане от РДНСК работата по обекта да спре. По думите на Димитър Суров, собственик на съседен имот, в понеделник следобед е издаден констативен акт за спиране на строителството. Той обаче не е подписан от собственика Асен Кикьов, и ще влезе в сила чак след 7 дни.

Имотите попадат в зона, защитена със заповед от Министерството на културата, със специални ограничения при строителството. В местността се позволява застрояване само на 15% от имота, до 6 метра във височина, съобщи Суров. Той бе категоричен, че постройката на Кикьов заема 40% от имота му и ще бъде висока поне 10 метра.

Административният съд ще заседава на 10 юни по жалба против издаденото строително разрешително. Надеждата на Суров е строежът да бъде спрян, а построеното до момента разрушено. По думите му сградата не отговаря и на архитектурната визия на Родопите. В заповед от Министерството на културата се позволява строителството в региона да бъде от дърво, камък и вар, но не и бетон.