Започват празниците на Стария град
Започват празниците на Стария град / снимка: Дарик радио Пловдив, архив

Поредица от културни събития и панаир на занаятите отбелязват традиционните празници на Стария град в Пловдив. Откриването е тази вечер с  изложбата "Старият Пловдив през обектива на фотографа Никола Стаменов"  в пространството до Римския стадион. В програмата, кото продължава през цялата седимица, са включени  редица изложби, концерти, демонстрации и детски мероприятия.

Тази година мото на празниците е "Старият град Е...". Идеята на организаторите от „Старинен Пловдив“ е посетителите на събитията да имат възможност да допишат фразата на специален пъзел от 33 части, който след финала на празниците ще бъде предаден на екипа на Фондация "Пловдив 2019", като символ на посланията, с които Стария град ще участва в програмата на града за Европейска столица на културата.

Акцент в програмата е фолклорният концерт на Античен театър на 22-ри септември, който за втора година ще се проведе под мотото „Заедно“ и ще събере на една сцена ансамблите „Тракия“ и „Пирин“. На 26 септември Античния театър ще бъде домакин и на концерта на 101 каба гайди.

Традиционното есенно издание на Панаир на занаятите ще бъде стартира на 24 септември с участието на 50 български майстори-занаятчии. Тази година акцент ще е най-старият занаят зa пpaвeнe нa тeкcтил – плъст. Ще се състои пленер с участието на 10 майсторки, а  всичко изработено ще бъде дарено на Етнографския музей. Общо 20 занаята ще бъдат представени в Панаира, ще има майстори хлебари, ножари, дърворезбари, стъклари, сладкари и други..