/ Дарик Пловдив
По инициатива на кмета на район "Централен" в Пловдив Георги Стаменов започва реконструкцията и консервацията на нимфеума на Бунарджика, под който има чешма с изворна вода. Възраждането на Светилището на нимфите - едно от емблематичните места на "Хълма на изворите", както е било наричано тепето от древни времена, се финансират изцяло от сдружение "Бизнесът за Пловдив", в който членуват едни от най-големите пловдивски фирми.

Стаменов уточни, че проектът е дипломна работа на архитекти, които придобиват квалификация за работа с паметници на културата и печелят първо място в шестия национален конкурс за опазване на архитектурното наследство на IKOMOS. Той добави, чи вече са готови да започнат същинската работа. На този етап се предвижда укрепване на съоръжението, тъй като колоните са трайно амортизирани в долната си част поради атмосферното влияние. Подпрян е куполът. На следващия етап ще се демонтират колоните и ще възстановят със същия материал, разказва Стаменов. Нимфеумът на Бунарджика е построен в римско време, пръв за него разказва известен западноевропейски пътешественик през XVI век.

Като легенда се разказва, че който е пил вода тука, се е връщал в Пловдив или е оставал тук да живее, добави кметът. През 20-те години на миналия век, при земетресение, той е изцяло срутен. През 1933 година по инициатива на тогавашния кмет на Пловдив Божидар Здравков започва неговото възстановяване и придобил вида, в който е сега, обясни кметът на район "Централен". 

"След близо 90 години времето и атмосферното влияние са го полуразрушили. Възстановяваме го, за да може в следващите 100 години пловдивчани и гостите на града да му се любуват, каза Стаменов и добави, че безспорно очаква да стане нова атракция на Пловдив. Заложено е по проект да се разкрие и извора, откъдето изтича и днес водата в чешмата на нимфеума. Всичко се извършва под зоркото наблюдение на археолози, коментира Георги Стаменов. 
БТА