Забраниха движението на едър добитък заради новата зараза
Забраниха движението на едър добитък заради новата зараза / vesti.bg

Тотална забрана за движението на едри животни разпореди Българската агенция за безопасност на храните в 13 области, сред които Пловдив и Пазарджик, съобщават от ведомството. Причината е новата зараза по добитъка – заразен нодуларен дерматит, която вече навлезе в страната. Първото огнище е открито в димитровградските села Воден и Черногорово. Под карантина е поставена цяла Южна България, тъй като болестта навлиза от Гърция и Турция.

Изключение се прави само когато те се транспортират до кланица, с цел незабавно клане, но след писмено уведомление и получено разрешение от Централно управление на БАБХ. Извършват се постоянни клинични прегледи на животновъдните обекти с едри преживни животни в 13-те области. Предвидена е и дезинсекция по долните течения на реките Марица и Струма, с цел да се предотврати проникване на болестта чрез заразени насекоми от огнища в Турция и Гърция.

На извънредни заседания на епизоотичните комисии в страната са разпоредени превантивни мерки за ограничаване разпространението на заразата. Към тях, точно преди Великден, от БАБХ прибавят и тоталната забрана.