Юлия Юрдекова - първи омбудсман на Пловдив
Юлия Юрдекова - първи омбудсман на Пловдив / netinfo
Доскорошната директорка на Националната търговска гимназия Юлия Юрдекова бе избрана за омбудсман на Пловдив със 36 гласа – с 2 повече от изискуемия минимум. Тя положи клетва да защитава интересите на пловдивчани пред институциите в присъствието на председателя на Националното сдружение на омбудсманите Иван Димитров.

Юрдекова бе избрана с гласовете на ВМРО, АТАКА, част от съветниците на БСП и на съветниците, които не членуват в политически групи. ГЕРБ подкрепи кандидатурата на юриста на Областната управа – Наташа Ценева, гласувайки за пореден път по различен начин от партньорите си в управляващата коалиция.

Съветниците гласуваха заплатата на Юрдекова да бъде равна на 5 минимални възнаграждения, което в момента се равнява на 1100 лева, макар конкурсът да се проведе при предварително условие за 3 минимални заплати. Те отказаха да дискутират предложението на председателя на конкурсната комисия Димитър Керин/Атака/  за избор и на заместник на обществения посредник с мотив, че това надхвърля дадените на комисията правомощия. По неофициална информация,  Атака гласи за вице на Юрдекова бившия управител на “Градски транспорт” Николай Кузов. Спас Гърневски от ДСБ предупреди колегите си, че не бива да правят тежки компромиси в партиен интерес и за заместник на обществения посредник трябва да се организира нов конкурс.

Кога ще заработи общественият посредник, има ли нужда от заместник и какви ще бъдат функциите на Обществения съвет, който Юркедова смята да създаде - чуйте от блиц-интервюто в прикачения звуков файл