Вукодинов: Няма да има нарушения в зърнения баланс на страната
Вукодинов: Няма да има нарушения в зърнения баланс на страната / снимка: dariknews.bg/архив
Вукодинов: Няма да има нарушения в зърнения баланс на страната
75107
Вукодинов: Няма да има нарушения в зърнения баланс на страната
  • Вукодинов: Няма да има нарушения в зърнения баланс на страната

Няма да има нарушения в зърнения баланс на страната заради обилните валежи. Това прогнозира  в ефира на Дарик радио заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов. Очаква се производство от около 4.5 милиона тона пшеница, което е  напълно достатъчно както за вътрешните нужди, така и за експорт. Вътрешното потребление на България е около 2 млн. тона, като в това количество се включва зърното за хляб, семена и фуражи, добави Вукодинов.

Според него цените на продукцията в световен мащаб се сриват, защото в света има добра житна реколта. Това се отразява неблагоприятно на джоба на земеделеца, който тази година вложи и повече средства за растителна защита и обработка. Непрестанните валежи през годината, особено където паднаха дъждаве в пъти над нормата, доведе до сериозни затруднения и за технологиите в земеделието, и в количеството и качеството на прибраната продукция. В световен мащаб има добро производство и цените се срутиха, а в България направо потънаха, заяви зам.-председателят на НАЗ.

Ангел Вукодинов не пожела да коментира дали ще се покачи цената на хляба и олиото, като заяви, че това зависи от други организации. Според него обаче търговците се възползват от ситуацията и повишават цените на зърното и слънчогледа.

Чуйте повече по темата в прикачения файл.