Връчват Ключът от комшулука в Стария град
Връчват Ключът от комшулука в Стария град / dariknews.bg

Традиционният празник на Стария град с участието на арменски, еврейски, турски и гръцки етноси тази година е посветен на добрия комшулук, на изконната българска традиция - комшията е най-добрия приятел, на него можеш да довериш ключът от твоя дом. Той ще се проведе днес от 11 часа в Конюшните на царя.

От векове в Древния и Вечен Пловдив са съжителствували българи, арменци, евреи, гърци и турци. Изворите на средновековието доказват, че небето на Пловдив е било за всички гърци, малоазийски преселници /арменци и сирийци/, българи, печенци, кумани, узи, западноевропейци. В продължение на 11 века /от IV до XIV век/ градът е бил не само един от най-красивите в Константинополската империя, а и пъстър калейдоскоп от много народности. И днес той е истински космополитен град.

Посланието на празника е: "Живеем заедно в мир и сговор, да се веселим заедно и заедно да съзиждаме нашият Древен и Вечен Пловдив за бъдните поколения. Да обединим усилията си за съхраняване и развитие на добросъседските отношения и националните традиции."

Призът за добросъседство и разбирателство е „Ключът от комшулука", който ще получат всички етнически общности. Вкусът на празника е изложбата и дегустацията на националните специалитети на българи, арменци, евреи, гърци и турци.