Великобритания потвърди ДНК профила на рода на убиеца на Белнейски
Великобритания потвърди ДНК профила на рода на убиеца на Белнейски / netinfo
От лабораторията във Великобритания са потвърдили българските резултати, които доказват, че е изолиран ДНК-профила на рода на убиеца на сестри Белнейски, каза окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов. Това, според него, е съществена помощ, но до настоящия момент положителен резултат по разследването няма, т.е. няма конкретно заподозрян, нито конкретна версия за убийството.

Вече има база, по която може да се работи за разкриване на случая, обяви и директорът на Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология към МВР Костадин Бобев. Той поясни, че изолираният профил може да се проверява по системата за родов скрининг и така може с точност да се определи от кое семейство, или от кой род е извършителят, но по думите на окръжния прокурор на Пазарджик все още не е възможно да се стигне до отделяне на индивидуалните белези на убиеца, тъй като няма база за съпоставяне.

Сестри Белнейски от Пазарджик бяха намерени мъртви на 31 януари м. г. в местността "Грамадите" между Пещера и Брацигово. Сестрите - на 15 и 18 години- са били изнасилени, а след това жестоко убити. Вече година и половина убиецът не е разкрит. Министър Румен Петков коментира, че в работата по разкриване на това брутално убийство се хвърля много енергия не само от служители на неговото министерство, но и от партньорски служби. Той отказа всякакъв коментар за хода на разкритията.