Вече четвърти ден 700 миньори в Мадан протестират
Вече четвърти ден 700 миньори в Мадан протестират / Ева Тошева
Вече четвърти ден 700 миньори в Мадан протестират
50934
Вече четвърти ден 700 миньори в Мадан протестират
  • Вече четвърти ден 700 миньори в Мадан протестират

Вече четвърти ден 700 миньори в Мадан протестират. Работниците са принудени да търсят изход от все повече утежняващата се ситуация в дружеството в продължение на повече от две години. В отворено писмо трудещите се  от „Горубсо-Мадан" АД искат съдействие от президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, омбудсмана на Република България Константин Пенчев,  както и от министрите на труда и социалната политика Тотю Младенов и на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В момента повече от половината от работещите в дружеството получават около и под минимална работна заплата, въпреки тежкия физически труд. От май месец се изплащат 60% на работниците и служителите, като изоставането всеки месец става все по-голямо. От ръководството на предприятието пък обявиха, че протестът е незаконен и предупредиха, че ако работниците не се върнат на работа до 2-3 дни, ще последват уволнения според Кодекса на труда.

„Със сигурност „Горубсо-Мадан" АД е единственото рудодобивно дружество в България, в което размера на работната заплата е недопустимо нисък, имайки предвид пазарните цени на основните суровини добивани в нашето производство.  Всички останали дружества от бившето „Горубсо" в момента, може да се каже, че работят добре: „Рудиметал" АД - гр.Рудозем, „Горубсо-Лъки", „Горубсо-Златоград", „Горубсо-Кърджали" се развиват, като дружества и проблеми с работните заплати и условията на труда въобще не се коментират в публичното пространство. За разлика от тях, „Горубсо-Мадан" АД през последните няколко години е раздирано от стачки и недоволство на хората, от нередовно изплащане на заплати и лоши условия на труд, спиране на ел.захранването, поради неизплащане от собственика на изразходваната електроенергия и др.", посочват миньорите в откритото писмо.

От няколко години не им е раздавано ново работно облекло, ботуши, лампи и самоспасители. Всички работници сами си закупуват работно облекло и ботуши със собствени средства, включително лампи, и резервни части за оборудването и машините с които работят. Протестиращите разказаха, че концесионерът на предприятието не е плащал и сметките за електроенергия, като в момента има режим на тока.

Миньорите настояват да се преразгледа изпълнението на концесионния договор и в случай на необходимост да се предприемат действия, довеждащи до гарантиране интересите на държавата, работниците и населението на Община Мадан. Потърпевшите смятат, че собственикът не е в състояние да управлява предприятието, да осигури безопасността и здравето на работещите, да изплаща редовно заплати и осигуровки и всички задължения към държавата. „Икономиката на цялата община е блокирана в следствие на ниските заплати и тяхното нередовно изпращане. Подобно нещо е недопустимо за държава-членка на Европейския съюз при условие, че предприятието работи и генерира значителен финансов ресурс", се посочва още в отвореното писмо.

Депутатът от ГЕРБ Недялко Славов и областният управител на Смолян Стефан Стайков също са се срещнали с миньорите от Мадан. Те са уверили протестиращите работници, че по най-бързия начин ще поставят техните искания пред ресорните министри. Стайков е поел ангажимент да се срещне днес с концесионера и собственик на „Горубсо - Мадан" Валентин Захариев.

Същевременно стана ясно, че БСП застава зад протеста на миньорите и искането за отмяна концесията на "Горубсо" - Мадан на  Валентин Захариев. Смолянският депутат от БСП инж. Димчо Михалевски вчера е провел четиричасова среща с протестиращите, съобщават от пресцентъра на партията в областния град. Депутатът е категоричен, че държавата трябва да поеме отговорността за тежкото положение с рудодобива в  Мадан и да се намеси спешно. Михалевски каза още, че започват законодателни промени, които да доведат до по-сурови  и тежки наказания за работодатели като Валентин Захариев. Темата за тежкото положение на миньорите в Мадан и работниците от Обогатителната фабрика в Рудозем ще бъде разисквана и  по време на днешното  заседание на Изпълнителното бюро на БСП. 

„Този отрасъл е бъдещето за развитието на Община Мадан, а в същото време сегашният собственик Валентин Захариев е оставен безконтролно да се разпорежда с държавния ресурс, съдбите на хората  и бъдещето на Община Мадан. Оказва се обаче, че до момента държавата е безсилна да се справи с подобни безотговорни хора като сегашният собственик на „Горубсо-Мадан" АД", се казва още в писмото на протестиращите.

Многобройните проведени стачки през изминалите години не са довели до решаване на проблемите, заявяват работниците, които твърдят, че за това са били заплашвани с уволнения, самоотлъчки, намалени заплати. А на работниците, които са напуснали по чл.327 от КТ, не се изплащат полагащите им се заплати. Хората са принудени да работят за 150 лева под земята, в следствие на което на практика  са лишени от нормален достъп до здравеопазване, образование и дори до нормални условия за живот и развитие, заяви председателят на стачния комитет Румен Каров.

Чуйте още от прикачения звуков файл.