В област Смолян има общо 94-ма доброволци
В област Смолян има общо 94-ма доброволци / netinfo

В област Смолян има 94-ма доброволци в общо 9-те формирования, които са по едно за всяка община с изключение на Мадан, където няма изградено такова. Това стана ясно на провелият се в Областната управа семинар за изпълнение на „Националната програма за поетапно изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования”.

В повечето от формированията допустимия брой доброволци не е оптимално запълнен. Доброволците преминават основен курс и други специализирани курсове. За да кандидатства за доброволец човек трябва да е навършил 18 години, в добро здравословно състояние, без съдебно минало. Има регламентирана процедура за кандидатстване и комплект документи, които се попълват.

Служители от пожарната споделиха на срещата в областна администрация, че има добри практики в някои общини относно тази процедура, а именно – ако лицето не разполага с финансови средства за кандидатстване, то общината да му покрие разходите.

Доброволците имат право на обучение, възнаграждение, екипировка, неплатен отпуск за участие в доброволни акции, затова е важно да има разбиране към тях от страна на работодателите. На база опита в Германия, където 80% от пожарникарите са доброволци, в смолянската пожарна е създаден Младежки доброволен отряд. В него се обучават младежи от 16 до 18 годишна възраст, които след навършване на пълнолетие могат да попълнят местните доброволни формирования.