ТУ е задължнял с близо 1 млн. лева от такса Битови отпадъци
ТУ е задължнял с близо 1 млн. лева от такса Битови отпадъци / Dariknews.bg

Близо 1 млн. лева за такса „Битови отпадъци" ще трябва да плати филиалът на Техническия университет в Пловдив. Това заяви шефът на „Местни данъци и такси" Николай Ненков. Решението за това е на Върховния Административен съд (ВАС) от 28-ми октомври 2009 г. От 2002 г. досега администрацията на учебното заведение не е плащала таксата.

По думите на Ненков са правени многократни опити да се разберат с ръководството на ТУ за изчистване на сметките, включително и на разсрочено плащане, но учебното заведение е отказало и е предпочело да води дела.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. Ако до 14 дни ръководството на университета не се издължи доброволно, ще се пристъпи към процедури за принудителни вземания.

Според Ненков Техническият университет може да бъде даден на Агенцията по взимания или случаят да бъде поет от частен съдебен изпълнител, което ще оскъпи дълговете на университета с още 40%. Има и вариант, при който съгласно новият закон за местни данъци и такси, от 1 януари 2010-та година общината става публичен изпълнител и ще може да запорира сметките на учебното заведение, за да си вземе дължимите суми.