Съветниците от Народен съюз искат пряко излъчване на сесиите
Съветниците от Народен съюз искат пряко излъчване на сесиите / http://maritsa.bg/

Прякото излъчване на интернет страницата на общината на общинските сесии и работата на постоянните комисии е логична стъпка в развитието на иновативна и модерна община като „Марица“. Само по този начин може да се гарантира открито и и прозрачно управление - това се казва в първото предложение на общинските съветници от коалиция „Народен съюз“  Йорданка Змиярова и Иван Стойков. То бе внесено до председателя на Общинския съвет Гергана Трендафилова и до членовете на временната комисия за изработване на правилник за организацията и дейността на Общински съвет „Марица“, неговите комисии и взаимодействието с общинската администрация.

В документа се подчертава, че община „Марица“ е една от най-бързо развиващите се в България и водеща в усвояване  на европейски средства, а интернет се използва ежедневно от все повече хора като средство за комуникация, намиране и предлагане на информация. Заседанията на общинските сесии и на комисиите се наблюдават на живо чрез уеб камери в големи общини като София, Бургас, Габрово, но и в по-малки като Костинброд, Крушари и Опака в област Търговище, се посочва в предложението. Затова двамата съветници от коалиция „Народен съюз“ считат за целесъобразно по време на работа на временната комисия да бъде събрана информация за специализирани  фирми и възможностите за инсталиране на необходимата техника, както и нужният за това финансов ресурс, който да бъде заложен в бюджета за 2016 г. на общината.

Съветниците от Народен съюз искат пряко излъчване на сесиите
netinfo
Излъчването на сесиите и на общинските комисии в интернет не само ще ни нареди сред общините, ползващи най-съвременни средства за комуникация, но и ще гарантира прозрачност в управлението, което е от първостепенна важност за коалиция „Народен съюз“, подчерта Змиярова. - Затова ще държим заседанията освен да се проследяват по електронен път в реално време, те да се архивират на интернет страницата на община „Марица“,  за да са достъпни за преглед по всяко време.“ Все повече хора предпочитат да имат лични впечатления от работата на местната власт, добави Стойков.

Съветниците от Народен съюз искат пряко излъчване на сесиите
netinfo
Във внесеното предложение се искат изменения и допълнения на сега действащия правилник  за организацията и дейността на Общински съвет „Марица“, които ясно да разграничат контролните функции на общинския съвет от функциите му по приемане и изменение бюджета на общината, като контролът бъде развит с конкретни правомощия на местния парламент.

Предложението бе направено на заседание на временната комисия за изработване на правилник за организацията и дейността на Общински съвет - Марица, неговите комисии и взаимодействието с общинската администрация. Проектът на новия правилник ще бъде публикуван на страницата на общината в продължение на две седмици, в този период всички жители имат възможност да изразят становище по промените. Очаква се документът да бъде обсъден на сесията в средата на декември.