Столипиново срещу Факултето в спор за Европейска столица на културата
Столипиново срещу Факултето в спор за Европейска столица на културата / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив

Етническите квартали на Пловдив и София, „Столипиново“ и „Факултето“, стават част от борбата на двата града за Европейска столица на културата. Победителят в надпреварата ще бъде обявен на 5-ти септември, като преди това представители на международното жури ще посетят 4-те останали градове в надпреварата.

Част от обиколката им в Пловдив ще включва и квартал „Столипиново“, разказа кметът Иван Тотев.“Те ще посетят и „Факултето“ в столицата, така че няма от какво да се плашим“, уточни той. На 3-ти 4-ти септември представители на градовете Пловдив, София, Варна и Велико Търново ще имат възможност да представят кандидатурите си пред 13-членно международно жури.

На сесия на общинския съвет през месец април фондация „Толеранс“ на съветника от ДПС Джамисет Джафер получи за 10 години под наем огромен имот на изоставена детска градина за 50 стотинки на квадратен метър. Тогава артистичния директор на фондация Пловдив 2019, Валери Кьорлински обясни, че има подписано споразумение с организацията на Джафер за подпомагане на кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата.

Там ще бъде построен Център за приобщаване на ромите в Европа. Той ще представлява комбинация между Ритуален дом и спортен и младежки център, като проектът е обвързан с кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-та година.