Стачкуващи учители дариха кръв
Стачкуващи учители дариха кръв / plovdiv24.com

Стачкуващи пловдивски учители дариха кръв днес. Преподавателите от СОУ „Св. Седмочисленици” решили по този начин да заявят своята позиция, съобщи Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” в града.

Стикери с надпис „Учители, ние ви подкрепяме” залепиха на автомобилите си шофьори от две пловдивски таксиметрови фирми в знак на солидарност с протестиращите. Стачниците получиха подкрепата и на медицински служители, работници от леката и тютюнева промишленост, комуникациите и железопътни работници.

Стотици преподаватели преминаха през главната улица на Пловдив до пл. „Централен”, където проведоха протестен митинг. Те отново поискаха оставката на министъра на образованието Даниел Вълчев и заявиха, че ще стачкуват докрай. Ученици също скандираха заедно с преподавателите си.

62 училища стачкуват днес в Пловдив, нови три са се включили към протестиращите. Утре към тях ще се присъединят новидве училища – „Константин Величков” и „Паисий Хилендарски”. Днес са подготвени документите за стачка на английската и руската гимназии и Междуучилищния център. 28 са детските градини в стачка, казаха от синдикатите.