Социални работници проверяват на кого отпускат помощи за отопление
Социални работници проверяват на кого отпускат помощи за отопление / Sofia Photo Agency

Екипи от социални работници правят анкети по домовете на семействата, подали документи за отпускане на целева помощ за отопление през зимния сезон. Всички, които искат да получат средствата, ще бъдат проверени в 20-дневен срок от подаването на молбата, обясни началникът на отдел „Социална закрила" Галина Качелова. Тя заяви, че седмица след това се издава и заповед на базата на проверката дали кандидатът отговаря на изискванията или не. Ако молбата е отхвърлена може да се обжалва в 14-дневен срок.

До момента 4 000 души от Пловдив са подали документи за отпускане на помощи за отопление. Право на тези пари имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните шест месеца е по-нисък или равен на определения минимален доход за отопление. Крайният срок за прием е 31 октомври. Документите се подават в дирекциите по постоянен адрес.

За тази година Министерството на труда и социалната политика отпуска с около 30 лева повече в сравнение с 2009. Така сумата, която ще получат одобрените кандидати за целия зимен период ще е 284,30 лева или по 56,86 лева на месец. Средствата са за периода 1 ноември - 31 март. Парите ще се изплащат на два транша - краят на декември и януари. Тази година хората, които се отопляват с ток или природен газ, ще получат помощта в пари. При отопление с твърдо гориво възможностите са две - или средствата да се получат от самите подпомагани, или парите да се преведат на търговец на твърдо гориво.