Сексуални символи и популярни от  преди век любовни двойки в Етнографския
Сексуални символи и популярни от преди век любовни двойки в Етнографския / снимка : www.bulgariainside.com
"Селото - девица, Градът - блудница" е мотото на изложбата, която се открива тази вечер в Етнографския музей в Пловдив. Фотосите представят образи от българската еротика в традиционна и модерна сряда.

Свенливостта по деликатната тема за еротичното е отбелязана от изследователите, но фолклорната ни култура изобилства от смели примери на сексуалност във всички сфери, от обредността без магическото и всекидневното, казват ст. научният сътрудник д-р Николай Ненов и Десислава Димитрова, инициатори на идеята за тази пътуваща изложба на Регионалния етнографски музей в Русе.

Още самото заглавие предлага две позиции в осмислянето на еротичността. Традиционното село поддържа патриархалността, мъжкото господство, издига девствеността във върховна ценност, като конструира около този статут ритуали и йерархии. И обратно - библейският образ на Града-Блудница съдържа темата за греха и платената любов.

Експозицията се съсредоточава около фотоси от българските обреди, в които еротичното присъства като възможност за осигуряване благополучието на природата и дома - „Сватба", "Герман", "Обред за дъжд", "Кукери" и "Джамали” /маскаради/. Образите на еротичността в съвремието пък са проследени, като са изобразени най-известните преди повече от век любовни двойки, най-популярните сексуални символи, най-еротичните градски пространства.