/ iStock/Getty Images
В Пловдив и областта няма криза по отношение на леглата в COVID отделенията, каза за БТА заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Аргир Аргиров.

По думите му се поддържа една постоянна бройка от около 500 заети легла, толкова са били и през януари тази година. Той бе категоричен, че не се очаква криза по отношение на леглата в ковид отделенията.

По отношение на 7-дневната заболеваемост д-р Аргиров посочи, че разликата е между 7 и 8 човека и на диаграмата се задържа една постоянна права, не се очаква да има недостиг на легла. Към момента 446 са заетите легла в цялата Пловдивска област, 58 са интензивните легла, които са само в Пловдив. От пациентите в интензивния сектор 38 са интубирани.

Новите версии на COVID се карат по-леко и много често не стигат до болница, каза още той.

Вчерашната статистика сочи, че от 0 до 18 години заболелите са 73, а 112 са случаите в най-възрастната група - над 75 години. От всички 1 200 случая в 18-те общини на областта 719 са само за Пловдив, което е 55 на сто, а от тях до 18 години са шест процента. Положително се е отразила и извънредната ваканция за учениците, когато рязко е спаднал броят на заболелите ученици.

Д-р Аргиров съобщи, че от 31 януари са започнали проверки по заведенията за спазване на пандемичните мерки, резултатите от които ще се обобщят по-късно през деня.

Той изрази загриженост за колегите си, които са постоянно претоварени. Отделно ежедневно два екипа от по пет специалисти на РЗИ дежурят и на летище "Пловдив", където посрещат почти ежедневните полети, повечето от които са през нощта.
БТА