180 години църква Света Богородица
180 години църква Света Богородица / netinfo
Торта със символичните 180 парчета ще бъде разрязана и раздадени на децата в пазарджишкия храм „Успение Богородично“ днес. Поводът е 180-годишнината от построяването на най-старата и най-голямата църква в града.

Годишнината беше отбелязана с поредица прояви, които съпровождаха празника на църквата през цялата година и се организираха от Архиерейското наместничество в Пазарджик и Църковното настоятелство при храма с благословението на Пловдивския митрополит Николай.

Честванията  продължават днес със Светата литургия, която ще бъде отслужена от Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Пазарджик.

След края на службата за децата на Пазарджишката духовна околия ще бъде разрязана празничната торта, като преди това всички заедно ще духнат свещичките по нея.

Утре, на 26-ти декември (вторник), когато църквата отбелязва Събор на Пресвета Богородица, Пловдивският митрополит Николай ще възглави архиерейска света Литургия от 09:00 часа в пазарджишкия храм "Успения Богородично".