Работниците във ВМЗ-Сопот са нарушили условията за безопасен труд
Работниците във ВМЗ-Сопот са нарушили условията за безопасен труд / dariknews.bg/ архив

До края на седмицата ще станат ясни причините за взрива във ВМЗ-Сопот, съобщи за Дарик директорът на инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев. Според него не са спазени изискванията за безопасни условия на труд, след като има инцидент. Възможно е инцидентът да е заради невнимание, но нарушенията може да са повече от едно, коментира Чернаев. В момента отново на място са инспектори.

Според вътрешния експертен анализ на ВМЗ-Сопот причина за взрива е нарушение на технологичната дисциплина. Това заяви пред Дарик изпълнителният директор Иван Стоенчев. Работниците са били инструктирани, но е имало някои несъответствия, уточни той. По думите му рано или късно, цитирам - „човек се успива от работата си и смята, че е станал най-добър в своята област".

Хората, които са работели в цеха, са стресирани и казват едно: трябва да си спазваме стриктно технологичната дисциплина, допълни Стоенчев. Пострадалата жена, която е е контьолор-браковчик, случайно е минавала край другите двама работници, но и нея са я улучили 2 осколки. Парчетата са се рахвърчали в радиус не повече от 2 метра.

Очаквайте подробности след 16 часа в следобения блок на Дарик радио - Пловдив.