Прокуратурата иска съдействие от Вежди за откраднатите картини на Златю
Прокуратурата иска съдействие от Вежди за откраднатите картини на Златю / netinfo

Ще търсим съдействие и ще се консултираме със специалисти от Министерството на културата, за да бъде направена своевременна и адекватна експертиза на откраднатите картини на сем. Бояджиеви, както и на тяхната стойност, заяви районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова. Тя добави, че подкрепя идеята отнетото имущество да бъде включено в регистър за откраднати лични вещи, представляващи културна ценност.

Делото за откраднатите платна от къщата на сина на известния български художник Златю Бояджиев в с. Марково е иззето вчера и е предадено на Криминална полиция, съобщи още прокурор Мутафова. То е образувано срещу неизвестен извършител. До момента са разпитани роднини, близки и съседи. Законовият срок за приключването на подобно дело е два месеца. Надявам се да имаме основание за удължаване на този срок, защото това ще означава, че се движим по някаква следа, каза още Мутафова. По думите й в момента най-важно е да се търси къде е задигнатото културно наследство, а не каква точно е стойността му.

За въпросната експертиза на пловдивската прокуратура могат да окажат съдействие специалисти от Националната художествена галерия, уточниха за Дарик от Министерството на културата. Част от крадените картини са били излагани там, потвърдиха от ведомството.