Пробация за майка убила новороденото си бебе
Пробация за майка убила новороденото си бебе / netinfo
Пробация за период от две години е наказанието на 33-годишната Пенка Величкова, която днес бе призната от Окръжния съд за виновна в умишлено умъртвяване на новороденото си момченце.

На майката бяха наложени още 3 пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и включване в програми за обществено въздействие за срок от 24 месеца.

Величкова живеела от 9 години на семейни начала с Благо Кипрев в дома му в село Брестовица. От предишната си връзка имала родено момиче на име Зорница, а след като заживяла на съпружески начала с Кипрев, родила син на име Станимир.

През ноември 2006 г. поради възникнали проблеми в отношенията й с Кипрев подсъдимата го напуснала и заживяла в село Първенец на семейни начала с друг мъж, от който забременяла. След като отношенията й с новия приятел се влошили, се върнала при първия си съпруг. На него обяснила, че е забременяла след изнасилване.

Вечерта на 25 срещу 26 август 2007 г., след като вече била в деветия месец на бременността си, Величкова получила кървене и отишла до тоалетната. Там изтекли водите й и родила спонтанно момченце. Телцето обаче паднало в септичната яма на тоалетната през 20 сантиметровия отвор. Величкова не се опитала да го спаси.Не потърсила помощ, скрила и от съпруга си.

Новороденото дете е живяло между 15 и 30 минути след раждането, като предвид безпомощното му състояние дихателните му пътища постепенно се запушили от фекалните маси, в резултат на което настъпила смъртта му от задушаване.При експертното изследване не са били открити видими травматични увреждания по трупчето.

Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие без разпит на свидетели и вещи лица.

Подсъдимата призна фактическите обстоятелства по повдигнатото й обвинение. Затова й беше определено наказание под предвидения минимален размер, което в случая е до 3 години лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Пловдивския окръжен съд.