Прегласуваха решението за промяна на маршрутите на автобуси с номера 21,25 и 36
Прегласуваха решението за промяна на маршрутите на автобуси с номера 21,25 и 36 / dariknews.bg/ архив

Решението за промяна на маршрута на рейсовете с номера 21,25 и 36 беше прегласувано на днешната сесия на Общинския съвет. Точката влезе в извънреден порядък, след като стано ясно, че Областният управител Здравко Димитров я е върнал за преразглеждане.

Според юристите на Областна управа са нарушени изисквания на Закона, според който трябва да бъде установен пътникопоток, обуславящ обществената необходимост от нова линия или курс.

Това се удостоверява с протокол от специална комисия, на база процент на използване на пътниковместимостта на автобусите, изпълняващи най-близките курсове по същото направление.

Според зам.-кмета по транспорта Александър Държиков решението на местния парламент е напълно законосъобразно. По думите му пътникопотокът не може да бъде основен фактор при определяне на линии и маршрути на основните градски автобусни линии от Общинската транспортна схема.

„Именно липсата на пътникопоток по дадена автобусна линия я прави нерентабилна, което изключва този елемент от критериите за промяна в линиите от основните градски автобусни линии от Общинската транспортна схема", категоричен е Държиков.

Ако решението не бъде оспорвано отново, то линия 21 ще се движи по стария си маршрут през булевардите "Шести септември", "Източен", "Княгиня Мария Луиза","Цариградско шосе", Ягодовсо шосе", ул."Княз Борис I" и ул"Съединение" до ЖК"Тракия"- А12.

Автобус 25 вече няма няма да ходи до ЖП гара „Тракия", а ще се движи от ул."Шипка", надясно по ул."Съединение" до ЖК"Тракия"-А12 за подобряване обслужването на жителите на кв."Тракия".

Предвидените промени ще направят така, че рейс 36 да свързва квартал „Изгрев” с район „Южен”, като минава по булевардите"Княгиня Мария Луиза", "Източен", "Христо Ботев", Бетонен мост, бул."Македония", ул"Скопие" , ул."Индустриална", бул."Никола Вапцаров" иул."Стефан Стамболов".

Промененият маршрут на автобусна линия № 36 ще осигурява връзка с Автогара"Юг" и Централна гара на спирка №14 срещу „Сточна гара" , която кореспондира с автобусни линии № 7,18,20,26 и 29.