Полицаи закопчаха аварийна група на “Градски транспорт”
Полицаи закопчаха аварийна група на “Градски транспорт” / netinfo
Двама служители на аварийната група на фирма “Градски транспорт” са били закопчани с белезници тази сутрин при изпълнение на служебните си задължения и са отведени в Първо РПУ в Пловдив, съобщиха техни колеги.

Като причина за ареста им униформените посочили липсата на лични карти. Униформените ме блъснаха на земята, дори лакътят ми е ударен, обясни пред Дарик единият от потърпевшите – 58-годишният Георги Драгинов. Той и колегата му Иван Паунков са били в работни униформи, с каски, със служебната аварийна кола, която е с вишка. На практика арестът е извършен на работното им място, защото са оглеждали пораженията по стълб на тролейбусната мрежа, в който се е блъснал катастрофирал автомобил, реагират от “Градски транспорт”.

Според потърпевшия Драгинов, полицаите са закопчали него и колегата му в опит да ги накарат принудително да свидетелстват за катастрофата, на която двамата не са били свидетели./Подробностите чуйте от прикачения звуков файл/ . Те са били освободени, след като са им съставили актове за липса на документ за самоличност.

Демонстративното задържане е станало около 10 часа в близост до зала "Олимпиада". В официално изявление ръководството на "Градски транспорт" окачестви инцидента като скандална проява на полицейски произвол. Не можем да приемем, че заради липсваща лична карта служебно лице трябва да бъде поваляно на земята и върху него да се упражнява сила, се казва в позицията на фирмата. Ръководството й поиска дисциплинарна отговорност за униформените, които  според него са превишили правата си.

Полицаите са действали законосъобразно и не са превишили правата, коментираха от пресцентъра на ОДП. Версията на полицаите е, че елмонтьорите грубо са отказали да се легитимират и така не са изпълнили полицейско разпореждане. Именно за това, а не за липса на лични карти са им били съставени актове.