Пловдив със система за управление на трафика като в Саудитска Арабия
Пловдив със система за управление на трафика като в Саудитска Арабия / digitalsecuritymagazine.com
Пловдив със система за управление на трафика като в Саудитска Арабия
77932
Пловдив със система за управление на трафика като в Саудитска Арабия
  • Пловдив със система за управление на трафика като в Саудитска Арабия

Община Пловдив сключи договор с испанската фирма „Индра системас“, за внедряване на интелигентна система за управление на градския транспорт.

Цената на договора е над 19.5 млн. лева с включен ДДС и той трябва да бъде изпълнен в рамките на 12 месеца.

„До сега „Индра системас“ е внедрила системи за управление на трафика в градове като Барселона, Мадрид, Валенсия, Атина, Лисабон и Буенос Айрес“, разказа представителят й Мигел Пеняс. Той допълни, че в момента фирмата изработва най-голямата подобна система в света, която ще бъде в Саудитска Арабия и чиято стойност е за 250 млн. евро, a тази която ще се изгради в Пловдив ще бъде подобна.

Предвидена е доставка, монтаж, съхранение, инсталиране, пускане в експлоатация и поддръжката на всички елементи от системата. Това включва GPS контрол, въвеждане на електронно таксуване и монтиране на дигитални информационни табла с актуална информация за движението на рейсовете. В автобусите ще бъдат монтирани над 280 бордови компютъра, които ще дават информация в реално време. Отделно ще има над 600 валидатора на всяка врата на рейсовете, 150 устройства за проверка и над 270 автомата за издаване на билети, както в автобусите, така и на различни места извън тях.

 

Когато бъде въведена системата, ще се плаща за транспорт на километър, като срещу досегашния билет от 1 лев пътниците в Пловдив ще могат да пътуват с няколко автобуса в рамките на един час, коментира кметът Иван Тотев. „По този начин услугата „градски транспорт“ ще поевтинее значително“, категоричен бе той.