Пияни умишлено палят гори край Пловдив
Пияни умишлено палят гори край Пловдив / netinfo

Двеста декара иглолистна гора и 1000 декара храсти и сухи треви изгоряха вчера при пожар край пловдивското село Искра.
Пожарът избухнал в сухи треви и отпадъци в района на сметището на селото около 10.30 часа. Огънят е бил потушен, но към 13 часа близо до него пламнал нов. Поради високите температури и силния вятър пожарът бързо се разраснал и обхванал близката гора. Късно вечерта огънят е бил потушен. В гасенето му участвали 11 пожарникари, 20 военнослужещи, служители на Държавното лесничейство в Първомай , на Гражданска защита в Пловдив, както и доброволци от село Искра.

По първоначални данни пожарът е бил предизвикан от открит огън, запален от 77-годишен мъж от същото село.

Като заподозрени в умишлен палеж в РПУ - Хисаря са задържани други двама мъже, съобщават от полицията. Огънят е изпепелил 200 декара акациева гора до село Найден Герово, 250 декара лесонепригодни площи и 40 декара широколистна гора.
Същия ден около 17 часа е възникнал пожар в широколистна гора в местността „Келяка” в землището на Беловица. Унищожени са 12 декара широколистна гора и 50 декара лесонепригодни площи.

По първоначални данни двата пожара са били умишлено предизвикани от двама мъже от Добровница, на 33 и 35 години, които пътували с лек автомобил във видимо пияно състояние. Пробата с дрегер, направена на водача на колата е показала 2.48 промила алкохол в кръвта му.

Пожар е възникнал вчера и в смесена гора край село Добралък, причинен от скъсан далекопровод. Унищожени са 8 декара смесена гора. Спасени са 80 декара борова гора.