Маргарита Мишинова и Яна Чучуранова от ФТА Иглика в студиото на Дарик радио
Маргарита Мишинова и Яна Чучуранова от ФТА Иглика в студиото на Дарик радио / снимка: Петър Тодоров
Традиционният годишен концерт на Фолклорен танцов ансамбъл (ФТА) „Иглика“ ще се състои на 30 април от 18.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“. Това съобщиха в ефира на Дарик радио танцьорките Маргарита Мишинова и Яна Чучуранова. На събитието ще може да се влиза със специални благотворителни покани. Концертът е своеобразен бенефис към абитуриентите, които са част от състава на „Иглика“.

ФТА "Иглика" е първият създаден детски танцов състав в град Пловдив. Той е основан през 1949 г. като танцов състав "Пионерски пламък" към Пионерски дом, гр. Пловдив. Основател и първи негов ръководител е доайена на българската народна хореография Георги Шишманов. Във Фолклорен танцов ансамбъл “Иглика” танцуват повече от 200 деца на възраст от 5 до 18 години, от 24 пловдивски училища.

“Иглика” има 5 концертни състава и 2 школи за „начинаещи” и за „напреднали”. Концертният репертоар е съобразен с възрастовите особености на участниците от всеки концертен състав, от овладяната танцувална техника и обхваща фолклорното разнообразие на България по области. В по-голямата си част репертоарът е авторско дело на Венцислава Еленска, Димитър Петров, Георги Сейменски и Георги Монев.

Сериозна част от организацията на годишния концерт е в ръцете на децата. Те измислят програмата, пишат сценария и се заемат с подготовката на техническата част. Работата им се осъществява с подкрепата на хореографите, които стоят плътно зад гърбовете им, разказаха още двете танцьорки.

Цялото интервю с тях може да чуете на сайта darikradio.bg